Барозу: Не бяхме подготвени за финансовата криза, но тя укрепи ЕС

Председателят на ЕК отчете пред Европарламента втория си мандат

„Финансовата криза не бе родена в Европа, не бяхме подготвени за нея и затова бяхме тежко засегнати в политически, икономически и финансов план. Това бе най-голямата криза от  началото на процеса на европейското обединение в средата на миналия век”, заяви председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.

В една от най-емоционалните си речи в последните години Барозу отчете пред Европейския парламент в Страсбург своя втори петгодишен мандат. Предвижда се мандатът на ръководената от него комисия да приключи следващия петък.

Барозу  заяви, че в последните години Европа е изживяла  най-голямата си криза след Втората световна война. Неколкократно той отбеляза, че икономическата криза в Европа не е била родена на нашия континент, но го е укрепила и днес ЕС има най-амбициозното законодателство, което да предотврати  възможността за държавен фалит, предаде Нова телевизия.

„Ако Гърция бе напуснала еврозоната, щеше да последва ефектът на доминото - в Италия, Ирландия и Испания. Не само че това не се случи, но еврозоната предстои да приеме нови членове”, заяви още той.

„Когато поех ЕК, бяхме 15 държави в ЕС, днес сме 28 и това доказва само възможностите на нашия съюз”, добави председателят на комисията. „Заедно сме много по-силни в отстояването на ценностите си и защитата на интересите си. Със сътрудничество, а не със съперничество, можем да постигаме целите си по-добре. Пътят към решаването на проблемите не са революции и контрареволюции, а обединяването на усилията”, заяви Барозу.

„Понякога се налагаше да  призовавам богати държави да бъдат по-щедри, а бедни - да бъдат по-отговорни. ЕС не е блокиран от разширяването си, понякога бе  трудно "старите" страни в ЕС да бъдат обединявани, а не бе така  трудно с "новите" да се постигне единодушие”, посочи председателят на ЕК. Той коментира, че поведението на Русия в Украйна е  неприемливо, както и че ЕС има задължение към Грузия и Молдова, както и към всички държави, които искат да споделят европейските ценности.  Залата поздрави председателя на ЕК за 40-минутната му реч със ставане на крака.