350 хиляди са болните от рак в България

Прогнозите - до 2020 г. ще се удвоят

350 хиляди са болните от рак у нас. Това сочат последните данни на Българското онкологично дружество. Страната ни е от малкото страни, в които няма комплексен план за действие за борба с рака, посочиха водещи специалисти на дискусия "Присъда ли е диагнозата рак".

„До 2020 година заболеваемостта от рак ще нарасне с 50%, като две трети от този процент ще бъдат в развиващите се страни и тези в преход. У нас няма единен Национален план за борба с рака", предупреди проф. Антон Дудов, председател на Българското онкологично дружество, цитиран от БНР.

„Да се знае във всеки един момент с каква апаратура разполагаме, с какви възможности за лекарствено лечение разполагаме и какви са перспективите в обозримото бъдеще, за да може да го напаснем към броя болни, към тяхното разположение в страната. Имаме 17 нови апарата за лъчелечение, но са ни нужни поне още 15, за да лекуваме без прекъсване", посочи проф. Галина Куртева от Онкологичната болница в София, цитирана от vsekiden.bg.

„Неточното и недостатъчно снабдяване с лекарства заради неявяване на фармацевтичните компании на търговете заради ниските цени. Тази политика би се променила с централизиране на търговете, иначе имаме набор от медикаменти, но понякога те затрудняват ежедневната работа. Онкологично болният не може да чака", обясни тя.