Служители на "Виктория": Квесторите източват банката

Консултанти получават тлъсти хонорари за 30-часов труд

Дъщерната банка на КТБ - "Виктория" се източва от квесторите, назначени от БНБ да я оздравяват - алармират служители на банката, предаде bTV. В сигнала им до телевизията са приложени фактури за хиляди левове, изплатени към консултантски фирми. Документите са от служители в банката, които от страх, предпочитат да запазят анонимност.

С парите на вложителите в банката квесторите плащат на консултантите за дейности, които трябва да се вършат от самите служители във „Виктория”.

Една от платените фактури към фирмата „Буллойерс” ООД е на стойност 17 000 лева, които са платени само за 4 дни работа. Във фактурата е посочено, че става въпроса за труд извършван в продължение на 120 часа. Така излиза, че в денонощието консултантите са работили по 30 часа.

Общата сума, одобрена от квесторите и платена на фирмата, е почти 100 000 лева - платени с парите на вложители в търговската банка. В доходоносната дейност са замесени двама квестори, две фирми и няколко физически лица.

Румен Димитров е един от собствениците на фирма Буллойерс. Той и съдружникът му са получили 100 000 от банката до този момент. bTV го откри в офиса му,но той отказва да обясни пред камера за какво фирмата му е взела парите.

Съдружник на Димитров е Бисер Атанасов. Според документите, приложени в сигнала, той е взел пари от „ Виктория" освен през Буллойерс, и през друга своя фирма- още 108 000 лева. Опитът да бъде открит на адреса, на който е регистрирал Адвокатско дружество „Атанасов” в Долна Малина не е успешен.

Президентът на КТ „Подкрепа” д-р Константин Тренчев бе посочен от служителите на банката като техен гарант и говорител. Синдикалистът потвърди, че „наистина са фрапантни сумите, които се дават”. „Още повече, че нали би следвало да се пести, за да не се задълбочават проблемите. В България кой колкото успее да натовари - товари колкото може”, продължи той.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен