Жива верига и барикади, заради строеж върху детска площадка

Инвеститорът прати багер с яки охранители

След вчерашните палежи на коли и сблъсъци между жители на „Слатина” и служители на строителна фирма, днес напрежението в столичния квартала отново е високо, предаде bTV. Причината – в бивша детска площадка трябва да влезе тежка техника, която да започне строежа на сграда.

Около 8:10 часа в района дойде първият багер, пазен от полицаи и мощни охранители. В знак на протест жителите на квартала седнаха на пътя на машината.

Те са преместили опожарените си вчера автомобили и твърдят, че няма да прекратят протеста си, докато арх. Венцислав Дучев не се откаже от своя проект. От ранните часове на сутринта има засилено полицейско присъствие. Според жителите на квартала, има значителни неуредици при придобиването на терена, като институциите не искат да вземат отношение по представената им документация от преди 1994 г. „Очакваме всеки ден да дойдат багерите. Даваме дежурства всяка нощ”, разказа жена от квартала. „Случаят много дълго е премълчаван и затрупван. Има няколко препродажби. Прокуратурата обеща разследване по отношение на строителното разрешение”, каза Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

„Ако ние живеем в европейска и правова държава, трябва да има органи, които да осигурят моя спокоен, необезпокояван и безпроблемен достъп до имота ми”, заяви инвеститорът в обекта. По думите му бившата вече детска площадка е била проверявана многократно откъм придобиване на собственост и строителни разрешения, като има и окончателно решение на административния съд. Дучев се оплака, че е бил заплашван с телефонни обаждания и текстови съобщения, като именно заради съдържанието им смята, че жителите на квартала сами са запалили автомобилите си.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен