Пловдивски ученици карат часовете по физкултура в мазето

Мисия Пловдив

22-10-2014, 14:33

Снимка:

Plovdiv.utre архив

Автор:

Петя Радославова

Всичко от Автора

9 училища в града са без физкултурни салони и без алтернатива на часа за спорт

Девет училища в Пловдив са без физкултурни салони, а четири от тях дори нямат алтернативни места за провеждането на часовете по спорт. Сред най-потърпевшите са децата от Основно училище “Екзарх Антим I”, чиято програма по физическо възпитание протича в сутеренно помещение, което по скица въобще не е предназначено за салон, съобщи БНТ.
В школото се обучат 422 деца. Те са принудени да посещават избено помещение, което не отговаря на каквито и да е санитарни изисквания.
“Долу има теч от подпочвени води. Понякога влагата е доста голяма, а миризмата доста неприятна. За съжаление в тези часове провеждаме тихи игри в учебните стаи”, обяснява началният учител Борислав Ненчев.
“За мен това е форма на непряка дискриминация. Родителите са разтревожени и с право, задават много въпроси. Въпреки редовното боядисване на сутерена, децата не искат да влизат в него. Използваме дворът и се молим времето да бъде слънчево и приятно, за да могат децата поне да се раздвижат”, допълни директорът Катерина Василева.
На двора играят и децата от училище “Любен Каравелов”. “Никога не сме имали физкултурен салон. Разбира се, че трябва да са приоритет. Все повече в днешно време децата имат нужда от спорт, от движение”, настоява училищният директор Славка Щерева.
За проблема с физкултурните салони са наясно всички отговорни институции, но резултат все още няма.
“За голямо съжаление в тези 9 училища дори няма физическо място, където да се разположи нормален салон, който да отговори на съвременните стандарти”, обясни заместник-кметът на Пловдив Стефан Стоянов.
Без помощ от държавата не могат да станат неща, категорични са от Общината. Решение на проблема засега се задава само за училище “Любен Каравелов”. До три години там предстои да бъде изградена многофункционална спортна зала.