Тракийският университет кавлифицира свои преподаватели по проект

Проведени са обучителни курсове, разработена е и система за кариерно развитие

Ръководството на Тракийския университет - Стара Загора отчете днес пред медиите успешното приключване на проект по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”.

Той е реализиран във факултета по техника и технологии, който се намира в Ямбол. Стойността на проекта е 76 хиляди 899 лева. В резултат за 18 месеца през 120 обучения са преминали 64-ма преподаватели, предимно млади асистенти.

Основните цели са четири: създаване на условия, стимулиращи придобиване и повишаване на професионалната и педагогическа квалификация на преподавателите; поставяне на младите преподаватели в екипна среда за повишаване на активността им в търсене на знания и саморазвитие; осигуряване на непрекъснат процес на учене, актуализиране на знания и усъвършенстване на умения; надграждане на системата за квалификация и кариерно развитие на преподавателите.

Проведени са 10 обучителни курсове и един семинар. В курсове за повишаване на квалификацията са се включили 46 преподаватели, преминали общо 120 обучения. Издадено е ръководство за работа с интерактивна дъска. Разработена е и система за квалификация и кариерно развитие на преподавателите.

В началото е била проведена анкета сред 90 преподаватели, за да бъдат уточнени желаните квалификационни курсове, уточни доц. Красимира Георгиева – декан на техническия факултет и ръководител на проекта. В техническия факултет на Тракийския университет в момента се обучават 837 студенти в 4 специалности.