Американска компания купи българската "Телерик" за 262,5 млн. долара

Портфейл

22-10-2014, 18:01

Снимка:

technews.bg

Автор:

Илия Калчев

Всичко от Автора

Още по Темата:

Мегасделка спасява авантюрата с акциите на ЦСКА

Разрешиха сделката за "Пикадили"

"Телерик" е най-големият софтуерен разработчик в страната

Aмериканската компания Progress Software Corporation е закупила българския софтуерен разработчик „Телерик“ за 262,5 млн. щатски долара, съобщава българската фирма, цитирана от „Капитал“.

Все още не е ясно дали цената включва и задължения.

Двете групи обявиха, че са подписали окончателно споразумение и заедно ще развиват цялостна облачна и локална платформа за приложения.

Обединеното приложение ще позволи на разработчиците да създават силно персонализирани потребителски интерфейси и мощни програми, които да поддържат свързаност с различни източници на данни, независимо от вида на устройството или интернет технологията, съобщава „Телерик“.

Българското дружество има приходи от 60 млн. долара през последната година и ръст от 20% на клиентите на годишна база, пише „Уолстрийт Джърнъл“.

Очакванията са сделката да се финализира през декември, като от „Телерик“ прогнозират, че това може да засили печалбата й през първата година.

Съоснователите на българската фирма ще се присъединят към екипа на Progress Software, като приходите на компанията от Калифорния за миналата година са 334 млн. долара, а пазарната й капитализация е 1,26 млрд. долара.

В компанията работят около 950 души.

„Изключително много се гордеем с невероятните успехи, които заедно с колегите ни в Telerik, с клиентите и партньорите ни сме постигнали досега“, коментира Васил Терзиев, съосновател и изпълнителен директор на „Телерик“.

„Като част от Progress ние допълнително ще развием нашите корпоративни услуги и услуги в „облака“, и ще продължим да предефинираме съвременното разработване на приложения. Очакваме тази нова глава драстично да ускори растежа ни и да предостави повече и по-големи възможности за служителите, клиентите и партньорите на "Телерик" и Progress“, казва още той.

Българската компанията е най-големият софтуерен разработчик в страната.

Групата беше създадена преди 12 години от Светозар Георгиев, Васил Терзиев, Бойко Яръмов и Христо Косев, предава „24 часа“.