В капитала на "Софийски имоти" остават 181 имота от 530

Промяната се наложила заради актуализиране плана на дружеството

Капиталът на "Софийски имоти" ще бъде намален до 181 имота, стана ясно след заседание на Столичния общински съвет. Преди промените дружеството беше собственик на 530 имота.
"Капиталът на дружеството се намалява, защото има тази необходимост, тъй като последният му регистриран капитал е през 2003 година. Оттогава са извършени много разпоредителни сделки с имоти, които са включени в този капитал, но не са вписвани в търговски регистър до момента. Направили сме едно обобщение – един преглед в годините назад за това, което се случило и което трябва да се отпише, за да може дружеството да разполага с един актуален план", обясни Силвия Христова.

"В момента "Софийски имоти" ще притежава 181 от 530 имота в капитала си. Искам да поясня, че малко по-малко от тези 372 имота, които се приспадат, отново стават общинска собственост. Една част от тези имоти с едно решение през 2004 година са били предадени за управление от Столична община. Те са свързани с парцели и терени за озеленяване, с мероприятия на общината, свързани с изграждане на метро и друга инфраструктура. Така ще постигнем едно много по-добро управление на тези имоти, защото до момента те са били включени едновременно и в капитала на "Софийски имоти", и са били предадени на районните кметове през 2004 година с едни протоколи. Сега много по-хубаво и прозрачно имотите ще бъдат управлявани, както и самото дружество", допълни Силвия Христова.