Студенти от Техническия на стаж в Луфтханза

Животът

23-10-2014, 17:47

Снимка:

Михаил Ванчев

Автор:

Екип на Plovdiv.utre.bg

Всичко от Автора

ВУЗ-ът събра 55 фирми и ловци на инженерни мозъци

Със “скорост” от 150-180 интервюта в час премина Деня на кариерата в Техническия университет. Срещите със студентите и презентациите на фирмите продължиха повече от пет часа -от 10,30 до 17 часа. За първи път ВУЗ-ът събира на своето изложение 55 фирми, предлагащи стажове и работа на бъдещите инженери и компютърни специалисти. Интересът и присъствието на фирмите от участие в “Деня на кариерата” е нараснал с около 25 на сто спрямо 2013 година. Общият брой на студентите, които са намерили стажове през това лято, благодарение на “Деня на кариераата” е бил почти 530.

Академичният екип на Техническия университет също има интерес от тези ежегодни срещи, каза заместник-ректорът професор Иван Кралов. Срещите с фирмите ни помагат да осъвременяваме учебните и изследователските ни програми, за да може нашите студенти да бъдат подготвени според изискваноята на бизнеса,заяви той.

Общото впечатление, което създава Деня на кариерата е за делово събитие. Студентите обикновено правят няколко срещи, водят си бележки и събират контакти. Тук съм за втори път, защото миналото лято ми предложиха стаж от Луфханза техник и сега отново искам да опитам при тях, каза Азим Фета, четвъртокурсник от специалността “Авиационна техника и технологии.”. Той е председател на Студентския съвет в Техническия университет - филиал Пловдив и счита, че срещите с бизнеса дават много полезна информация както за стажове, така и за по-нататъшно кариерно развитие. Знам, че повечето ми колеги започват работа веднага след завършването си тук, но е много важно къде и при какви условия ще работим, а в Деня на кариерата е по-лесно да се ориентираме в тази насока, заключи студентският лидер.