Трима задържани за изборни престъпления

Двама са от Свиленград, един е от Хасково

Васко Василев и Иван Иванов от Свиленград, както и Красимир Мочуков от Хасково са задържани за купуване на гласове, съобщиха от прокуратурата. Срещу тях се води досъдебно производство от районната прокуратура в Хасково. То е за това, че тримата са "организирали и предлагали имотна облага с цел да склонят другиго да упражни избирателното си право в полза на политическа партия".

При извършените процесуално-следствени действия са претърсени офисите на охранителна фирма и са иззети 31 протокола на секционна избирателна комисия в избирателни секции на Община Свиленград, списъци с имена и лични данни на застъпници и наблюдатели, имена и разграфени в табличен вид листа, на които са изписани секцията, броят на осигурените гласове (гласували и негласували), платената сума и координати на лица, осигурили гласовете на граждани.

Иззети са и саморъчно написани листи с множество лични данни и флаш-памет. Било е извършено претърсване в лек автомобил „Фолксваген голф" с хасковска регистрация. Намерената и иззета сума е в размер на 50 000 лв. Не се съобщава в полза на коя политическа сила са действали тримата задържани.