ВКС отхвърли всички искания за касиране на изборите

Едната отклонена жалба е срещу избора на Бат' Сали

Върховният касационен съд (ВКС) е отклонил исканията за сезиране на Конституционния съд да се произнесе за изборите за народни представители за 43-то Народно събрание, съобщиха от пресофиса на съда, предаде bTV.

Искането беше отправено от независими депутати и народни представители от няколко партии, сред които са "Нова България", "Обединена България", "България без цензура", "Патриотичен фронт - НФСБ и ВМРО", ГЕРБ, БСП и др. Сред мотивите на решението на магистратите, което е било взето на пленум днес, че някои от жалбите не са конкретни, сочените нарушения в тях са преодолими, не са подкрепени с доказателства или не представляват основания да се приеме наличието на връзка между конкретни изборни нарушения и опорочаване на вота на избирателите.

Едната жалба е на Никола Вапцаров, кандидат за независим народен представител от Първи изборен район – Благоевградски, който оспорва законността на изборите за народни представители в този МИР.

Втората жалба е на партиите "Нова България", "Обединена България" и "Нова алтернатива" и касае законността на изборите в страната и в чужбина. Третата жалба е на Патриотичния фрон с искане за касиране на изборите в Турция.

Четвъртата е на група кандидати за народни представители от Десети изборен район – Кюстендилски, за оспорване на избора на Александър Методиев от ДПС, по-известен като Бат’ Сали.