"Набуко" тази вечер в Старозагорската опера

Стара Загора Лайф

24-10-2014, 08:00

Снимка:

Държавна опера Стара Загора

Автор:

Starazagorautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Вълшебства в Държавна опера - Стара Загора

Шедьовърът на Верди - "Набуко" в старозагорската Опера

Офелия Христова ще пее Феена

Шедьовърът на Верди „Набуко“ ще се играе тази вечер от 19 часа на сцената на Държавна опера-Стара Загора. Гостува Баясгалан Дашням, солист на Националната опера и балет - в ролята на Абигайл, по-голямата дъщеря на Набуко. Прекрасната изпълнителка често гостува на любимата си сцена в Стара Загора, а всяко нейно участие тук се превръща в събитие.

Диригент ще бъде Лучано ди Мартино. В ролята на Набуко, цар на Вавилон – ще се открои с талант и присъствие на сцената Иван Кабамитов. За първи път в ролята на Фенена ще пее известният солист на Държавна опера-Стара Загора - Офелия Христова. Вълнуващи образи правят още: тенорът Милко Михайлов като Измаел, Александър Марулев – Захария, младият солист на операта - Борис Тасков като вавилонския войник Абдало, Петър Кунев – Върховен жрец, Камелия Стойчева- Анна.

На Старозагорска сцена първата премиера на Набуко е на 17 май 1967 г. с диригент Веселин Ненов, режисьор Стоян Велев и художник Петър Русков, диригент на хора -Богдана Попова. Това е и първата постановка на тази опера извън столицата. Следват премиери през 1982, 1995, 1997 и 2001 г. Най-новата реализация на този спектакъл е от 2011 г. Подготвя се през пролетта на 2011 специално за гастрол в Белгия и Холандия - 25 спектакъла са изиграни при изключителен успех в най-големите градове на тези държави. Специално за сцената на Старозагорска опера е направена художествена адаптация от Борис Стойнов и на 1 ноември 2011 г. е най-новата премиера на операта Набуко в Стара Загора.