Отстъпват безвъзмездно право на строеж в квартал "Лозенец"

За 56-те парцела могат да кандидатстват всички граждани при определени условия

Общинска администрация предлага да се предостави безвъзмездно право на строеж на 56 парцела в местността „Зайчева поляна" в ромския квартал „Лозенец".

Отредените парцели са за ниско строителство, средната им площ е около 100 кв метра. За тях могат да кандидатстват не само на ромските семейства, чиито незаконни къщи бяха принудително премахнати през лятото, а и всички жители на общината, които отговарят на условията в общинската наредба, съобщи председателят на Местния парламент Емил Христов.

Кандидатите трябва да са живели минимум 5 години без прекъсване на територията на общината. Те трябва да нямат жилищен имот в страната, обитават жилище с малка площ и средномесечният им доход на член от семейството е една минимална работна заплата. Освен това нуждаещите се трябва да не са прехвърляли имоти на други лица през последните 20 години, с изключение на прекратяване на съсобственост или дарения в полза на държавата, Общината или организация, осъществяваща дейност в обществена полза, както и да не притежават учредено право на ползване върху жилищен или вилен имот на територията на страната.

Общата стойност на терените е за над 2,5 млн лева. Предложението за учредяване на безсрочно безвъзмездно право на строеж ще бъде разгледано на предстоящата сесия на Общинския съвет.

Само две искания за безвъзмездно право на строеж са постъпили до момента от семейства, чиито незаконни къщи в „Лозенец" са били премахнати, коментира Емил Христов. По думите му предложението на администрацията е продължение на водената социална политика и чрез него ще бъдат насърчавани хората в ромската махала, които не разполагат с жилища, да си построят законнни домове.

Местният парламент се събира на заседание на 30 октомври.