Благоевградско село замени аналгина с вино и ракия

Болести и студ не хващат жителите на Дъбрава

В благоевградското село Дъбрава не се страхуват от болести и от студ. Местните хора не се дават на простудите. Те отдавна са измислили лек срещу зимата и болежките. За тях "аналгин" са домашните вино и ракия. Населението от около 80 души, пръснато в над 15 махали, знае, че с производство на течен еликсир всичко ще е наред през зимните месеци, пише "Стандарт".

Край селището има хиляди декари лозя. Те осигуряват не само пийване и препитание за селяните, но и цяр срещу коварните болести. Хората тук не се плашат от зимата и грипа, щом има какво да сложат в бъчвите. Затова всяка година копаят лозята си, че да изкарат достатъчно количество и от гроздовата ракия, и от еликсира на боговете, твърди кметският наместник Росен Георгиев.

Хубавата ракия е мехлем за душата, помага срещу болест, скука и нерви, казват жителите на Дъбрава. "Пийнеш една чашка и се успокояваш. Но за нас е железен принцип никога да не прекаляваме с алкохола, да не преминем мярката", бързат да уточнят те. Не близват кръчмарска ракия. Нито има кръчма в селото, нито имат нужда от друго питие, ползват само родно производство. Почти всяка от махалите разполага с казанджийница. Всички са се запасили с вино и ракия. В Дъбрава няма къща, в която да не се кътат поне 40-50 литра люта ракия и 150 литра вино.