Добрич ще има ново Спешно отделение

В старата страда остава неотложната помощ

До Коледа добричката болница ще се сдобие с ново Спешно отделение. Според изп. директор на МБАЛ д-р Красимир Николов то ще бъде идно от най-модерните и оборудвани с модерна техниката спешни отделения.

То ще намира в южната страна на партера на т.н. Хирургически корпус на МБАЛ.

В момента кипят усилени ремонтни дейности. Това преместване бе крайно необходимо, след като повечето отделения вече са в този корпус. Така транспортирането на спешните пациенти ще бъде много по-удобно и бързо, след като досега това ставаше с линейка от единия корпус в другия и нямаше топла връзка. Д-р Николов е убеден, че с 40 % ще бъде увеличен шансът за спасяване на живота на изпадналите в травматичен шок пациенти.

Изграждането на отделението се финансира от здравното министерство и от  собствени приходи на болничното заведение. Спешното отделение ще бъде оборудвано с аспирационна, реанимацонна техника, както и педиатричен, травматологичен, хирургичен кабинет, шокова зала с 4 легла, стая за наблюдение за двама болни, които са изведени от тежко състояние.

Ще има и кабинет за лекарите – интернисти, рецепция и зала за прием.

На мястото на досегашното спешно отделение ще бъдат направени два кабината за неотложна помощ, които ще работят също денонощно. Там ще могат да се преглеждат здравноосигурени лица, а неосигурените ще си заплащат по установен ценоразпис. Някой от кабинетите ще бъдат предоставени и на лични лекари.