Плащаме допълнително по бюджета на ЕС

„Блумбърг”: София трябва да плати между 6,5 млн. евро и 340 млн. евро

България е сред страните, от които е поискано да внесе допълнителни средства в европейския бюджет за 2014 г., съобщи „Блумбърг”. Средствата, които са поискани от София и още няколко държави членки, са между 6,5 млн. евро и 340 млн. евро, предаде bTV.

Допълнителните пари са поискани освен от Великобритания, която беше призована да предостави на европейската хазна 2,1 милиарда евро, още от България, Ирландия, Гърция, Италия, Кипър, Латвия и Малта, съобщи източник, пожелал анонимност.

Към Холандия също е отправено подобно искане за допълнителна вноска от около 600 милиона евро. Британският премиер Дейвид Камерън започна битка срещу това увеличение, като свой първи съюзник привлече именно холандския си колега Марк Руте.

Той настоя днес да се свика среща на министрите на финансите от ЕС заради исканото от Великобритания увеличение, съобщи „Франс прес”. Камерън е повдигнал въпроса тази сутрин при възобновяването на работата на европейската среща на върха, посочи източникът, като дори е забавил започването ѝ с час и половина.

В същото време Франция и Германия ще спестят съответно 1 милиард и 780 милиона евро. Според Еврокомисията ревизията се дължи математически от промяна на параметрите за изчисляване на БВП, решено от 28-те, както и от макроикономическото развитие на всяка страна.

Източник на агенция „Франс прес” допълни, че британският ръководител, който е под натиск от страна на евроскептичната Партия за независимост на Обединеното кралство (UKIP), е казал на председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, че същият „изобщо не бил осъзнал отражението” от такова искане на Брюксел за допълнителен финансов принос.

„Не става въпрос единствено за общественото мнение, става въпрос за 2 милиарда евро", подчертал Камерън, определяйки искането като „неприемливо”. Барозу вчера заяви, че службите му не са го държали в течение за това искане.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен