Силен вятър и порои ще "брулят" днес Бургас

Оранжев код е обявен в още 16 области в страната, ще валии сняг

Проливни дъждове и силен вятър със скорост от 15 до 20 м в секунда ще връхлетят днес Бургаска област. Вятърът ще бъде североизточен, на места е възможно да достигне до 25 - 28 м/сек. Вълнението на морето също ще се усили и в Бургас ще бъде около 5-6 бала. В областта ще има значителни валежи, на места до 40 -50 литра на кв.м. Заради прогнозните обилни дъждове през следващите 24 часа се очаква повишение на нивата на река Средецка и река Резово, предупреждават синоптиците.  Температурите рязко ще се понижат, максималнитев региона ще бъдат 9-12°.

Освен в Бургаско оранжев код е обявен в още 16 области в страната, като на места той е за силен вятър и сняг. Температурите ще се понижават и максималната на височина 1200 метра ще бъде около 1°, на 2000 метра - около минус 2°.
От министерството на околната среда и водите предупреждават, че съществува риск от локални, внезапни наводнения. Оранжевият код означава, че времето е опасно.

Оранжев код утре в Бургаско, очакват се порои и силен вятър

Автор:
Topnovini.bg
Петък, 24.10.2014 | 18:29
Снимка: weather.bg
Снимка: weather.bg

Оранжев код за силен вятър и проливен дъжд е обявен за област Бургас, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология.

Ще духа североизточен вятър със скорост от 15 до 20 м/сек, и пулсации до 25 - 28 м/сек. Очаква се и вълнението на морето по крайбрежието да се усили до 4-5 на север от Шабла и на юг от Бургас до 5-6 бала. В областта ще има и значителни валежи с количества на места до 40 -50 л/кв.м.

През следващите 24 часа, вследствие на измерените и прогнозираните количества валежи от дъжд, значителни повишения се очакват в басейните на реките Средецка и Резово в региона.

Освен в Бургаско оранжев код е обявен в още 16 области в страната, като на места той е за силен вятър и сняг.

Температурите ще се понижават и максималната на височина 1200 метра ще бъде около 1°, на 2000 метра - около минус 2°.

Над Черноморието ще бъде облачно и дъждовно, главно по южното крайбрежие валежите ще бъдат интензивни. Ще духа силен североизточен вятър. Максимални температури 9-12°. Температурата на морска вода е 16-18°. Вълнението на морето ще бъде 5-6 бала.

Предвид динамичната метеорологична обстановка, както и действието на нарушители на естествения режим на реките, съществува риск от локални, внезапни наводнения, отбелязват от Министерството на околната среда и водите.

Оранжевият код означава, че времето е опасно. Прогнозирани са по-рядко случващи се метеорологични явления. Възможни са материални щети и има опасност от наранявания. Бъдете много внимателни и се информирайте подробно и често за метеорологичната обстановка. Съобразявайте се с неизбежните рискове и следвайте всички съвети на компетентните органи, предупреждават още от екоминистерството.

 
- See more at: http://burgas.topnovini.bg/node/549204#sthash.lEl5UWEc.dpuf