Нов вирус удря в очите

Заразата активна до 2 седмици, прилича на ебола

Нов опасен вирус върлува в момента в цялата страна. Пациентите се оплакват от неразположение, гадене, главоболие, температура, болки в ставите. След няколко дни обаче инфекцията засяга очите, като най-често предизвиква конюнктивити. Симтомите са сходни с тези на ебола, но хората трябва да бъдат спокойни, че случаи на смъртоносния вирус у нас няма, обясниха лекари пред „Всеки ден".

 Симптомите при ебола обикновено започват между 2 дни и 3 седмици след заразяване с вируса и се проявяват с повишена температура, възпалено гърло, мускулна болка и главоболие, както и зачервяване около очите. Обичайно следва повръщане, диария и обрив, съпроводени с понижена функция на черния дроб и бъбреците. На този етап болният може да започне да получава кървене, както вътрешно, така и външно. Въпреки сходните симптоми, заразата, която върлува в момента в България, няма нищо общо с ебола.

 "При вирусния конюнктивит очите се зачервяват, появява се болка и силно дразнене, секреция, могат да се подуят и клепачите", обясняват специалистите. От началото на седмицата през кабинетите на личните лекари само в София са преминали повече от 1 000 пациенти с подобни оплаквания. Заболяването не уврежда зрението трайно, но е доста упорито, а ако не се предприеме адекватно лечение, инфекцията може да засегне дълбоките части на окото. Затова консултацията с офталмолог е задължителна.

 Специалистите предупреждават, че конюнктивитът е много заразен, като освен от ползване на общи кърпи или калъфки за възглавници, може да го пипнем и при докосване на замърсени повърхности, кихане или кашляне. Вирусът може да остане жив цели две седмици и по банкнотите, дръжките в градския транспорт и бюрата в офисите.

 Вирусът се активира най-вече при отслабен имунитет, силен стрес или прекаран грип. Започва със сърбеж, болка, обилно сълзене и дразнене от светлина. Ако не се предприеме правилното лечение, инфекцията може да засегне дълбоките части на окото и да наруши прозрачността на роговицата, което пък води до увреждане на зрението.

 Лекарите предупреждават, че офисите могат да се напълнят до дни с новата зараза, но е най-добре работещите да си останат вкъщи, за да не я размножават.