Три автобуса с хора и десетина коли бедстват на Беклемето

Животът

25-10-2014, 14:37

Снимка:

dir.bg

Автор:

plovdiv.utre.bg

Всичко от Автора

60 души поклонници са блокирани на Кръстова гора, пет селища са без ток

Над  150 човека бедстват в прохода Беклемето. По южните склонове на прохода и на билото има над метър сняг, продължава да вали. Дървета и падащи камъни са блокирали шосето. Голямо дърво е паднало и ранило шеф от Областно пътно управление - Пловдив.  То се стоварило върху крака и по чудо не я ударило по главата.

Три автобуса, пълни с хора са били заклещени в снежния капан от дървета, нападали камъни и лед. Автобус и леки автомобили се нанизали във верижна катастрофа.

Два екипа на карловската противопожарна служба вече са в Троянския проход. Единият е аварийният, другият е високопроходима пожарна с мощен кран, който ще извади от преспите закъсалите автомобили.

Противопожарните екипите носят и резачки за дърветата, които са блокирали шосето. Единият автобус вече  е освободен. До този момент служители на Пътно управление са нарязали над 20 кубически метра дърва от падналите на път вековни борове и букове.

Очаква се към Беклемето да потегли верижна техника на 61-ва Стрямска бригада.

Близо 60 човека са блокирани от обилния сняг и на Кръстова гора, съобщи за Дарик областният управител Розалин Петков. Поради обилните снеговалежи има нападали клони по пътното платно. Аварийни екипи почистват пътя  и всеки момент хората ще могат безпрепятствено да се приберат по домовете си.

По високите места в Родопите, снежната покривка достига до 25 см., а реките са доста пълноводни. Мокрият сняг е счупил много клони, които са затворили някой от пътищата в община Родопи, но екипи работят по тяхното отстраняване.

По думите на областният управител Розалин Петков,  въпреки наводнениете пътища, обстановката вече се нормализира. Няма  опасност от срутване на моста до село Леново, а наводнените места се отводняват.

 По данни на EVN, ток няма в селата Браниполе, Брастник, Гълъбово, асеновградския кв. "Зъбчето" и част от град Първомай.