Настроението зависи от стойката на седене

Установили учени от Нова Зеландия

Настанете се удобно, защото тогава със сигурност няма да сте стресирани. Това показва ново проучване, цитирано от „Дейли мейл“. Оказва се, че когато човек се чувства най-натоварен, има един елементарен начин да бъде отново спокоен и в добро настроение и той е – да смени позата, в която седи. Това са установили учени от Нова Зеландия, които са изследвали 74 души и навиците им при сядане, пише ekipnews.com.

На участниците в проучването им е било казано, че кандидатстват за мечтаната си работа и това е вид интервю за нея. Оказало се, че тези от тях, които стоели изправени и по-стегнато, всъщност се представили и по-добре. Те използвали повече положителни думи, имали по-висока самооценка за себе си и били значително по-ентусиазирани. Точно обратното – хората, които стоели отпуснато на стола, отговаряли вяло и незаинтересовано и изглеждали значително по-депресирани.

За първи път учени доказват, че има връзка между настроението на човек и начина, по който сяда. Смята се, че позата всъщност има огромно значение за това как се чувства човек, тъй като различната поза на мускулите активира и различни нерви и хормони.