Зимна обстановка в Габрово

Общината търси държавна помощ за бедствието

Обстановката в община Габрово остава сложна, съобщават от общината, след снеговалежа в региона.

От Енерго-про съобщават за над 30 села без ток. Почистват се с приоритет главните пътища към селата, но поради динамичната обстановка и постоянния снеговалеж, има непроходими райони.

Височината на снежната покривка в градската част достига 70 см, а във високата част на общината надминава 100 см. Снегът е мокър, с висока плътност и причинява масово пречупване на дървесна маса. Стотици са падналите дървета по общинската и републиканска пътна мрежа.

Утре сутрин към досегашните екипи, организирани от Общината, ще се присъединят и десет екипа с участие на частни фирми, които ще режат и извозват падналите клони.

Основните пътни артерии в града са проходими, с приоритет е пътят към МБАЛ „Тота Венкова“.

Преустановяват се учебните занятия в училищата на 27.10.2014 г. Детските градини и ясли ще работят. Създава се организация по почистване и обезопасяване на подстъпите към тях. На ръководствата им е напомнено да осигурят минерална и трапезна вода за готвене и пиене.

Прогнозата е, че преваляванията от сняг ще продължат. Очакваната нова снежна покривка е до 15 см. Ще духа слаб до умерен северен вятър. Очаквана минимална температура около минус 4°С, максимална температура утре около 4°С.

Кризисният щаб в община Габрово е взел решение да потърси помощ от държавата за справяне с бедственото положение, съобщи кметът на общината Таня Христова.

„Налага се да потърсим помощ от държавата“, каза пред „Фокус“ Христова.

„Това, което взехме като решение, предвид продължаващият снеговалеж, е да направим анализ на техниката, която в момента можем да мобилизираме допълнително от строителни фирми. В зависимост от броят им ще преценим колко допълнителна техника ще търсим от държавата, за да можем да се справим с бедствието”, заяви тя и добави, че в момента се изчаква обратната връзка със строителните фирми.

По думите й, от утре сутринта няколко допълнителни екипи, снабдени с автовишки и с резачи ще бъдат на терен, защото проблемът с падналите дървета е изключително сериозен, възпрепятства възстановяването на електрозахранването, както и почистването в населените места.