Църквата почита „Свети Димитър Басарбовски”

Мисия

27-10-2014, 08:41

Снимка:

pravoslavieto,com

Автор:

Наташа Димитрова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Първи проект за балканска музика в Русе

В манастира край Русе има икона с частица от светеца


На 27 октомври Православната църква почита Свети Димитър Басарбовски, който свързва религиозно и културно българи и румънци от Възраждането до днес. На 20 километра от Русе се намира единствения действащ скален манастир у нас „Басарбовския манастир”.

Св. Димитър Басарбовски е живял в село Басарбово, край Русе през 17 век. Бил е селски пастир, известен със своя богоугоден живот, скромен и отдаден на хората. Тъй като не се знае точната дата, на която Димитър Басарбовски е починал, църквата е определила за негов празник деня след честването на паметта на друг светец със същото име – Свети Димитър Солунски. Свети Димитър Басарбовски е смятан за покровител на Букурещ, тъй като през 18 век е избавил града от чумна епидемия. Мощите му се съхраняват в Румънската патриаршия. На 27 октомври 2005 година по молба на българския патриарх Максим, румънският патриарх Теоктист прави ценен дар на Басарбовския манастир – икона с образа на Свети Димитрий, в която е вградена частица от светите му мощи.

На 24 септември 2005 г. Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Неофит положи основен камък на манастирската църква „Св. Преображение Господне”.

След пристигането на светите мощи, манастирът претърпява истински разцвет и е основно преобразен. Полагането на основен камък на монашеското общежитие стана на 31 май 2007 г. Строителните работи започнаха на 27 юли 2007 година.