445 участваха в кампанията „Да спортуваме ЗАЕДНО“ в област Русе

Спортни събития в осем училиша

445 ученици, учители и родители от Русе и областта взеха участие в инициативата на Областния информационен център „Да спортуваме ЗАЕДНО“ , част от националната кампания със същия надслов  на 28-те информационни центъра – 27  областни и Централния информационен и координационен офис ( ЦИКО, която започна на  13 октомври.
Със спортния празник на 24 октомври в училище „Св.св. Кирил и Методий“ в Ряхово, община Сливо поле, кампанията приключи. Състезания  по скачане с чувал, с въже, дриблиране с топка, бягане с балон между краката, щафетно бягане забавляваха децата. Както в другите населени места, така и в Ряхово най-добрите получиха интересни награди, но поощрения имаше за всички участници.
Наградите за инициативата „Да спортуваме ЗАЕДНО“  са осигурени  от Централния информационен и координационен офис,  Управляващите органи на оперативните програми, Европейската комисия в България  и проект „ОИЦ-Русе“ на  община Русе.
 Спортните събития от националната кампания в област Русе бяха проведени в 8 училища, в които вече са реализирани проекти с европейско финансиране.  
Преди началото на състезанията експертите на ОИЦ-Русе запознаха децата с тези проекти, благодарение на които те учат в по-приветливи и топли училища, получават пресни плодове, участват в кръжоци или пък се учат
целодневно. Информационният център раздаде и брошури, специално предназначени за  учителите и родителите , за да ги осведоми за успешни проекти през изминалия програмен период и за възможностите, които новият програмен период 2014-2020 ще предостави на България. Участниците научиха, че ОИЦ-Русе може да стане техен ценен помощник, като на популярен език ги ориентира чрез кои оперативни програми  и как могат да кандидатстват за финансиране с европейски средства на различни проекти.
Инициативата „Да спортуваме ЗАЕДНО“  е на  мрежата от 28-те информационни центъра за популярязиране на Кохезионната политика на Европейския съюз в България. Кампанията се финансира от Оперативна програма „Техническа помощ".  Тя е третата национална кампания за тази година, която се провежда от мрежата.