Пороите активираха свлачища в Асеновградско

Животът

27-10-2014, 13:11

Снимка:

bnr.bg

Автор:

plovdiv.utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

БЧК Пловдив събира помощи за пострадалите от пороите

Земна маса изрови пътя към село Лясково

Пороите са активизирали 4 свлачища на територията на община Асеновград, съобщи за Дарик заместник-кметът Пламен Йончев.

Паднала земна маса е изровила половината от пътното платно по пътя за 40-те извора и трасето е почти непроходимо. По пътя за с. Лясково са се активизирали други 2 свлачища. Новото е “тръгнало“ в събота и рано тази сутрин го разчистихме. Старото обаче, което се намира над Асеновата крепост, ще създаде повече проблеми. Там спешно трябва да изградим подпорна стена, за да се удържи земната маса, обясни зам.-кметът. Четвъртото свлачище е “тръгнало“ в с. Бачково, където също трябва да направим подпорна стена. Тя трябва да е висока 4 метра и дълга 10 м, посочи Пламен Йончев.

По думите му, около 30 см остават до преливника на най-големия язовир в общината - “40-те извора“. Започнало е контролирано изпускане със скорост около 400 литра в секунда, засега няма опасност от преливане, допълни зам.-кметът.

 Обилните дъждове през уикенда са наводнили близо 30 къщи в общината. Най-много – 20 домове, са били под вода в с. Боянци, 4 къщи бяха наводнени в Козиново и 2 в Златовръх. Всички домове вече са отводнени, няма бедстващи или евакуирани хора, допълни зам.-кметът на община Асеновград.