Втора донорска ситуация в МБАЛ-Бургас спаси живота на трима души


Втора донорска ситуация в МБАЛ-Бургас в рамките на два месеца даде шанс за живот на трима души. Донорът е 58-годишна жена, която е приета в Отделението по анестезиология и интензивно лечение в кома и с мозъчен кръвоизлив на 23 октомври вечерта. Ден по-късно, след установяване на мозъчна смърт, близките на жената се съгласяват да дарят органите й за трансплантация. На 24 октомври екип от хирурзи експлантира черния дроб и бъбреците. Благородният жест на семейството на починалата спасява живота на общо трима души. Черният дроб е трансплантиран още на 25 октомври във Военномедицинска академия – София, а бъбреците следващия ден на двама пациенти в Александровска болница.
„Изказвам съболезнования на близките на жената, които в толкова тежък за тях момент са дали надежда за живот на трима души. Жестът на роднините заслужава преклон. Благодаря и на медицинските екипи, защото доказаха, че са изключителни професионалисти ”, каза изпълнителният директор на МБАЛ-Бургас д-р Бойко Миразчийски.
Лекарите от Отделението по анестезиология и интензивно лечение са действали изключително адекватно и навременно, защото са реагирали веднага след заключението на комисията по установяване на мозъчна смърт. Експлантационните екипи също са свършили своята работа прецизно.
Припомняме, че на 20 август семейството на 61-годишен мъж, починал в МБАЛ-Бургас, дари органите му за трансплантация и спаси трима души. Втората донорска ситуация само в рамките на два месеца утвърждава МБАЛ-Бургас, като база за успешни експлантации. Нещо по-важно - показва, че все повече роднини, въпреки скръбта си, взимат благородното и хуманно решение да спасят живота на хората, чакащи в списъците за трансплантации.