Миков: Днес изпитваме последиците от решенията си от последните 25 години

Изборите ли решават всички проблеми?

"Конфигурацията в новия парламент е много разнообразна и пъстра. Представени са общо 8 партии и коалиции – прави ли това 43-тото Народно събрание най-представения парламент? Какво кара хората да се дистанцират от политиката? Това са част от въпросите, които са важни днес, но трябва да помислим и за средствата за оздравяване на обществото, да върнем доверието на държавата. Последната година и половина беше от протести и политици – анализатори. Изборите ли решават всички проблеми? Силно се съмнявам в това. Сега се установява, че недоволството е налице", това заяви лидерът на БСП Михаил Миков при откриването на 43-тото Народно събрание.

„Сами по себе си изборите не решават нищо. Предупреждавахме за това, но не бяхме чути. Най-важната задача за всички нас е да върнем страната ни на пътя на модерния парламентаризъм”, добави още Миков.

„Днес изпитваме последиците не на решенията, които взе 42 НС, а на решенията от последните 25 години. Носим последиците от отсъствие на приемственост от различни правителства”, посочи още от парламентарната трибуна Миков.

"Социално справедливо общество не се строи без демокрация. БСП е за продължаване на усилията за икономически напредък, но сам по себе си той не гарантира социална справедливост", отбеляза още Михаил Миков.

„С постоянната мисъл за държавата и хората, борбата с бедността, защото средствата за тях са инвестиция в социалния капитал. БСП е за повече справедливост чрез справедливо подоходно облагане, грижа за малкия и средния предприемач. Ще настояваме за мерки срещу младежката”, добави той.

„Държавата решително трябва да влезе в активната си роля на участник на пазара. Всичко, което ще правим, ще обори апологетите на неолиберализма, че вече няма нито дясно, нито ляво. Пожелавам успех на всички политически сили”, заяви ощи Михаил Миков.