България е последна по грижа за психично болните

Заради стреса е лесно да се отключи ментално разстройство

България отново е на дъното на класация. Този път страната ни е на последно място в Европа по грижа за психично болните. Това сочи доклад на сп. "Икономист”, който обхваща 30 държави, предаде Нова телевизия.

Въпреки всички пречки, които срещат в борбата си с болестта обаче, някои от заболелите успяват да намерят изход и да бъдат полезни на тези, които предстои да извървят същия път.

Телевизията разказва за историята на Ивон, която се разболява преди 17 години, когато е и хоспитализирана за първи път. Във времето диагнозата й е променяна четири пъти. Днес страданията за нея са само спомен, а тя вече помага на хора с проблеми, подобни на нейния. Ивон разбира нежеланието на хората с ментални проблеми да се лекуват.

Според нея в България заради стреса е лесно да се отключи психично разстройство. С болка говори за най-голямата трудност, пред която болестта й я поставя – загубата на много приятели.
Последното място на страната ни по грижи за психично болните не изненадва експертите. Според тях е нужно да бъде направена първата стъпка.