Почитат Николай Хайтов с фото изложба и кинопрожекции

Пловдив Лайф

28-10-2014, 13:18

Снимка:

plovdiv.utre.bg

Автор:

Plovdiv.utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Внучката на Николай Хайтов реди пейзажи от Родопите в Казиното

Снимки от бита на писателя оживяват в градския Дом на културата "Борис Христов"

Ретроспективна фото изложба по повод 95-годишнината от рождението на големия български писател Николай Хайтов организира община Пловдив и фондация „ПАМЕТ”, съвместно с художника-фотограф Иво Хаджимишев. Откриването е на 31 октомври от 18 часа във фоайето на Дома на културата „Борис Христов”.

Черно-белите фотографии от личния архив на писателя ще покажат моменти от неговия живот и пренасят в отминалия и пълен с носталгия свят на неговите „Диви разкази”.  Родопчани, описани от писателя на гърба на снимките, увековечени и запечатени на фотографиите, са прототипите на голяма част от разказите. 

Акцент в изложбата ще бъде и черно-белият разказ от фондовете на киното, който  ще покаже моменти от работата по седем филма, чийто сценарист е Николай Хайтов. Представени са работните моменти с незабравимите актьори на българското кино – Невена Коканова, Катя Паскалева, Марияна Димитрова, Григор Вачков, Антон Горчев, Велко Кънев... Редом с тях са и режисьорите и операторите Методи Андонов, Григор Чернев, Георги Дюлгеров, Димо Коларов - все творци, създали едни от най-значимите филми в българското кино.

Редом с изложбата и излъчването на филмите,  във фоайето на Дом Борис Христов, Фондация „Памет”, ще представи конкурсните проекти на днешните млади творци от художествената гимназия в София, за илюстрация на корица на „Диви разкази”.

Изложбата се реализира съвместно с Община Пловдив и Дом на културата Борис Христов.