Беднотията и самотата увеличават самоубийците в Пловдивско

Животът

28-10-2014, 16:13

Снимка:

chica-podrida.deviantart.com

Автор:

Екип на Plovdiv.utre.bg

Всичко от Автора

244 души са се опитали да сложат край на живота си през миналата година, според сухата статистика

244 души са опитали, а някои са успели да сложат край на живота си през 2013 година в Пловдив и областта. От тях 87 опита са завършили с фатален край. За сравнение - през 2012-а самоубилите се са 82-ма. Жестоката статистика изнесе Районният център по здравеопазване, више в-к Марица. И през 2013 година се запазва тенденцията в градовете повече да посягат на живота си. 66,8 процента са живеещите в градове, които не са издържали. В Пловдив са най-много - половината от самоубилите се са тук. Следва община Карлово (9,1 на сто) и  Асеновград (8,6%). 
Един сегмент от всички цифри се набива в очи от години. И през 2013-а, както и през повечето години назад преобладават случаите на опити при жените -  56,1 на сто от общия брой. Прави впечатление и нещо друго, което също се запазва като тенденция от години. Докато жените опитват, мъжете действат. Миналата година мъжете, починали след опит за самоубийство, са повече.
Анализът показва още, че най-голям брой от хората, посегнали на живота си, са над 65 години. При най-много хора в областта, които са се самоубили, няма информация защо са стигнали дотам (27,5 на сто), следват хора с психични проблеми (23,4 процента). Никак не са малко и семейните конфликти, довели до самоубийство - 18,9 процента. Повече от половината посягат на себе си, гълтайки медикаменти. Обесването е следващият предпочитан метод, следван от хвърляне от високо.  Пролетните месеци и началото на лятото - април-юни, са най-фатални. Тогава най-много хора посягат на живото си и завършват със смърт.
Сухата статистика показва още, че през 2013 година има значително увеличение на хората, които правят първи опит за самоубийство. В сравнение с 2012-а нарастването е с близо 50 процента.

Причините за самоубийствата, които държат първите места, са самотата, загубата, социалната изолация, липсата на работа, ниските доходи. А в днешно време има много такива хора, коментира ръководителката на Диагностично-консултативния блок към Центъра за психично здраве д-р Теодора Арабаджиева. Психичните заболявания отиват едва на 4-то място. Сред тях "първенството” се води от т.нар. психопатии - емоционално нестабилните личности, характеропатии в комбинация със злоупотреба на алкохол или наркотици. На второ са депресиите и на трето - шизофрениите. Моята лична прогноза е лоша, признава д-р Арабаджиева. Самоубийството е нещо много сложно. Това е импулсивно действие, по време на което мисловният процес се стеснява до такава степен, че човек не вижда изход от ситуацията, не може да намери алтернатива от дупката, в която е попаднал. В повечето случаи хората, които правят опит за самоубийство, имат малък емоционален опит, както и социална компетентност. При психично здрав човек, който решава да направи опит да сложи край на живота си, от значение са ценностна система, социално положение, интелект, емоционални връзки, отношения в семейството.