Столична община със седем мерки в подкрепа на семейната политика

Най-големият проблем на столицата е застаряващото население

Седем препоръки в областта на семейната политика предложи Института за семейна политика пред Столична община. Председателят на института Христина Христова посочи, че мерките са нужни, за да се промени бюрократичния модел на обслужване на гражданите, съобщи Дарик.

Сред мерките, предложени от Христова, са да заработи нова услуга - „социален консултант", който да разяснява правата на хората за социалната дейност на общината.

Друга от препоръките, предложени от Христина Христова, е да се създадат профили „семейни пътеки", по модел на клиничните пътеки, които да се приближават до индивидуалните потребности на всяко семейство.

По думите на Христина Христова хората не искат социални помощи, а добре развити образователни и социални услуги, както и работни места.

„Смятаме, че Столична община може да играе своята стимулираща роля за преодоляване на бедността, но всички са посочили, че могат да избегнат бедността в своя живот. Повечето семейства, които са засегнати от нея, чрез образование и чрез заетост. Хората не искат социални помощи, искат образование, квалификация, преквалификация и заетост, включително това със семействата на хората с увреждания, семействата от ромската общност, семействата на бежанците", допълни Христова.

Друг проблем на Столична община е застаряващото население, посочи още Христина Христова.

„Друго, пред което мислим, че се изправя общината и тя ще има нужда от подкрепа на гражданите си и на гражданския сектор в тази област, това е застаряването на населението на територията на София и големите предизвикателства, пред които ще бъде изправена столицата. Към днешна дата 20% е делът на възрастните хора над 65 години, живеещи на територията на столицата. Само 13,5% е делът на хората под 16-годишна възраст", допълни тя.

От Института за семейна политика са категорични, че е важно да се постигне моделът „минимум стандартизация, максимум индивидуален подход", както и да се обръща по-голямо внимание на специфичните проблеми на гражданите.