Реанимират обсерваторията в Рожен след обилния снеговалеж

Животът

29-10-2014, 07:15

Снимка:

Plovdiv.utre

Автор:

plovdiv.utre.bg

Всичко от Автора

Астрономите бяха три дни без ток, интернет и откъснати от света

В Националната астрономическа обсерватория на връх Рожен започват възстановителните дейности след обилния снеговалеж през последните дни, съобщи радио Пловдив.
От петък работещите в обсерваторията след спирането на тока са без информация и откъснати от света на науката. След огледа днес ще стане ясно какви са последствията за цялата наблюдателна апаратура, каза директорът Никола Петров.

Токът  снощи е възстановен,  но  работещите в обсерваторията  остават  и досега без информация и откъснати от света на науката, поради липсата на интернет. 

След три дни и две нощи в Роженската обсерватория  от снощи има светлина и топлина, но няма  вода, уточни директорът на обсерваторията Никола Петров. 

След разчистването на пътя вчера достъпът до обсерваторията е възможен, въпреки че прокопаната пъртина е много тясна и движението е затруднено. Според Петров Областно пътно управление проявява бюрократизъм и неразбиране към проблемите на Обсерваторията, която няма възможност да се справи сама с обилния сняг. За проблема със зимната поддръжка на Обсерваторията в Рожен директорът Никола Петров е информирал Централата на БАН, но  оттам не са се ангажирали с проблема. Все още 10 села в област Смолян са без електрозахранване, съобщиха от електроразпределителното дружество. Екипи работят по отстраняване на авариите, но не могат да уточнят кога захранването в селата ще бъде възстановено.