Морската експедиция потегля към Нос Хорн

Десетки ще изпратят екипажа от пристанището в Поморие

Днес в 11 часа  от пристанището в Поморие потегля родния екипаж към предизвикателството Нос Хорн. " Скъпи приятели, настъпи дългоочаквания час. Времето утихна, приключихме с подготовката, ще отвържем въжетата от кея в Поморие и ще поемем по дългият път към нашата мечта Нос Хорн. Когато имаме възможност ще Ви уведомяване тук, с подробности от нашето приключение. Благодарим Ви, че сте с нас "написа екипажът във Фейсбук.

Трима българи потеглят към най-трудно достъпната точка на земното кълбо – нос Хорн в Южна Америка. Екипажът в състав капитан Кирил Киров, доктор Иван Моллов и Орлин Василев поема това голямо за всеки мореплавател предизвикателство с амбицията да развеят българското знаме на Морския Еверест. Заедно с трибагреника, експедицията ще носи знамената на Бургас и Карлово. Екипажът ще плава с туристическа яхта, дълга 14,20 метра. Плаването  ще продължи между 6 и 8 месеца. Дължината на маршрута е 19 000 морски мили. По пътя си ентусиастите ще спират в Малта, Испания, Канарските острови, Бразилия, Аржентина.
Пътуването на яхтата ще може да бъде наблюдавано в Интернет. На сайта www.moreplavateli.com, както и на Фейсбук страница на плаването до нос Хорн , два пъти на ден ще бъдат публикувани снимки и новини как протича експедицията. След завръщането на екипажа ще бъде подготвена фотоизложба, проследяваща историческото плаване в снимки, която ще бъде показана в Бургас.