Оставиха в ареста контрабандиста на хероин Димитър Мандов

Крими

29-10-2014, 11:28

Автор:

BurgasUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Бързо производство за притежание на хероин

 

Апелативен съд – Бургас не уважи жалбата на Димитър Мандов и неговия защитник да бъде изменена в по-лека наложената му мярка за неотклонение задържане под стража. Той е разследван по обвинение в това, че на 13.08.2014 г. около 15 ч. на ГКПП Малко Търново на трасе вход от Република Турция към Република България с лек автомобил „Фолксваген“, без надлежно разрешително по Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите и Наредбата за условията и реда за разрешаване на дейностите по този закон, пренесъл през границата на страната високорисково наркотично вещество - хероин в 30 броя пакети на общо тегло 15,585 кг.
Въззивното дело е образувано по жалба на обвиняемия и неговия защитник срещу определението на първоинстанционния съд.
Представителят на Апелативна прокуратура – Бургас пледира да не се уважава жалбата. Прокурорът смята, че в жалбата не се сочат факти и обстоятелства, които да се приемат като нови и да мотивират изменение на мярката за неотклонение. Според него обвинителната теза не е опровергана от заключенията на изготвените в досъдебното производство експертизи по делото. Държавният обвинител намира за реална опасността Мандов да се укрие или да извърши друго престъпление. Той посочи, че разследването се извършва в сроковете, предвидени в закона.
Защитникът на Мандов пледира да бъде изменена на мярката за неотклонение въз основа на новите обстоятелства по делото, каквито се явяват резултатите от извършените дактилоскопни експертизи. Предвид тях защитникът смята, че е разколебано обоснованото предположение за авторство на Мандов на деянието, за което е привлечен да отговаря. Той добави, че единственият, който носи приходи в семейството на обвиняемия е самият той. Пълномощникът оспорва хипотезата, че поминъкът на Мандов – рибарството, може да бъде използван като аргумент, че съществува опасност той да се отклони от наказателното преследване. Процесуалното му поведение не сочело, че има опасност да извърши друго престъпление. С тези аргументи защитникът поиска съдът да измени мярката за неотклонение в парична гаранция, в размер съобразен с имотното състояние на подзащитния му.
Обвиняемият Мандов помоли съда за по-лека мярка за неотклонение, за да се грижи за семейството си.
Апелативен съд – Бургас след като обсъди всички подробно оплакванията, посочени от защитника и Мандов, намери, че не са налице твърдените от тях изменения в обстоятелствата по делото, които да мотивират промяна на мярката за неотклонение.
Въззивният съд посочи, че първоначално той е привлечен като обвиняем за контрабанда на хероин. Понастоящем Мандов е привлечен в това качество за по-тежко престъпление - контрабанда на високорисково наркотично вещество в особено големи размери и случаят е особено тежък. Съдът намира, че съставянето на постановление за това от разследващия орган и неговия доклад пред наблюдаващия прокурор, са достатъчно условие да се приеме, че в конкретния случай е налице ново обстоятелство, относимо към законността на задържането на Мандов. Поради това въззивният съд извърши своята преценка на законността на задържането на база на актуалното към момента обвинение. А то е за по-тежко престъпление, за което е предвидено наказание от десет до петнадесет години лишаване от свобода и глоба от сто хиляди до двеста хиляди лева. При тези данни за обвинението и като прецени всички други обстоятелства по отношение на законността на задържането на Мандов, въззивният съдебен състав намери обжалваното определение за законосъобразно.
Апелативен съд – Бургас потвърди съдебният акт Окръжен съд - Бургас, с който на обвиняемия е взета мярката за неотклонение задържане под стража. Определението на въззивния съд е окончателно.