Жозеф Дол: Трябва да се състави правителство в център-десница (обновена)

Лидерът на ЕНП отсече за коалиция с Патриотите: Не можем да защитаваме популизма

Трябва да се състави правителство в център-десница. Исках да се срещна с всички партии, за да ги изслушам. Тези партии имат изключително високо ниво на отговорност към гражданите на България. Това заяви на брифинг в НС председателят на ЕНП Жозеф Дол, предаде Агенция „Фокус”.

„След разговорите с лидерите на партиите, наистина трябва да се състави правителство с премиер Бойко Борисов. Едно правителство в център-дясно, което ще работи по програма, която те съвместно ще съставят - винаги в спазване на ценностите ни и за да може да се развива България икономически, социално”, добави още Жозеф Дол.

Той подчерта, че визитата му в България не е за да каже кой трябва да състави правителството. „Въпреки всички трудности в Европа, ние, от център-десница, не се отказваме от отговорността, която носим – нашите ценности са правова държава, правосъдие, банковата системата, проблема с енергетиката”, заяви лидерът на ЕНП.

Не можем да защитаваме популизма и това е изключително важно за България, категоричен бе Дол.

На въпрос дали ЕНП би подкрепил кабинет, в който ще влезе националистическа формация, за каквато се смята ПФ той заяви, че като председател на ЕНП не може да подкрепя изказвания, които са абсолютно неприемливи и допълни, че не може да се очаква подкрепа от него.

„Център-десница е голямо семейство и затова говорим за проблемите, за да ги решим преди да са поставени и ще имате възможност да видите, че правителството, което ще се състави, ще бъде много единно”, посочи Дол.

Лидерът на ЕНП заяви, че Бойко Борисов се е справил много добре с дискусиите за съставяне на правителство. „Бях много песимистично настроен, преди да пристигна вчера, сега вече гледам по-реалистично на нещата и съм сигурен, че ще се намери решение на ситуацията в интереса на българските граждани”, коментира още председателят на европейската народна партия.