Ваксини за бебетата има, лекарите отказват да ги слагат

Има глобени педиатри, които отказват ваксинация с четиривалентна ваксина

Няма проблем със задължителната ваксинация на новородените деца. Наличните четиривалентни ваксини са годни. Това обяви пред народните представители служебният министър на здравеопазването Мирослав Ненков.

Депутатката от ГЕРБ Десислава Атанасова поиска от колегите си да повикат в пленарна здравния министър, който да обясни какво се случва по „наболялата" през последните седмици тема за ваксините на децата у нас, които трябва да бъдат осигурени от държавата.

В момента, по думите на здравния министър, при общопрактикуващите лекари има 22 хиляди дози четиривалентна ваксина за новородените деца. „Тези лекари обаче отказват по неясни за мен причини да ваксинират децата с такива ваксини. Всеки ден родители ми се обаждат и ме питат какво правим с тези ваксини", обясни от парламентарната трибуна Ненков и определи този проблем с ваксинацията на новородените деца като организационен проблем.

Той се зарече, че не би трябвало да има нито едно пропуснато новородено дете. Министър Ненков увери, че всички налични четиривалентни ваксини са годни за ваксинация.
„Имаме проблем с реваксинацията на шестгодишните деца", призна обаче здравният министър. Министерство на здравеопазването вчера е обявило директно договаряне за доставки на исканата шествалентна ваксина.

Всички постъпили сигнали в МЗ за това, че общопрактикуващи лекари отказват ваксинация с четиривалентна ваксина веднага са препратени към Районните здравни инспекции има глобени колеги, поясни Ненков. Той допълни, че непрекъсното се поддържа връзка със служителите от Регионалните здравни инспекции по този въпрос, защото напрежението в обществото е голямо.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"