Близнашки доволен от работата на кабинета си

„Изпълнили сме над 90% от поетите ангажименти”, самоитъкна се служебният премиер

В последните си работни дни преди сформирането на нов кабинет, служебното правителство е готово със своя предварителен отчет за свършената работа.

„Изпълнили сме над 90% от поетите ангажименти, заявени при встъпването ни в длъжност. Може би процентът щеше да е малко по-висок, ако не ставаше въпрос за начинания, които опират не само до правителството, но ние изпълнихме основните си ангажименти”, самоизтъкна се служебният премиер Георги Близнашки.

В изявлението си на редовната пресконференция в Министерския съвет той побърза да отрече едно от най-големите обвинения срещу себе си - чистката в администрацията на държавата.

218 служители на ръководни постове в администрацията бяха освободени, в останалите случаи около 400 служители са заменени, но това са хора, напуснали доброволно или станали част от размествания в администрацията.

„Става дума за едни минимални цифри, несъпоставими с онези, уволнявани от предишното правителство”, защити се той. Не може и не трябва да се говори за чистка в държавната администрация от служебното правителство, настоя Близнашки, като увери, че са дадени указания в последните дни от живота на кабинета да не се предприемат нови рокади.

Вчера внесохме в НС проекта за актуализиран бюджет за 2014 г., възстановихме нормалния диалог с ЕК, стартирахме дейността по реформи в енергетиката, изготвихме законодателни промени за трансформиране на ДКЕВР в независим регулатор. Разработихме актуализирана стратегия за реформата в съдебната система, работихме по „Визия 2020" за НАТО.

Това са само част от постиженията на служебния кабинет, с които Близнашки се похвали пред медиите.

В дейността си проявихме стремеж за отговорно и дългосрочно мислене, което, надявам се, да бъде възприето от следващото правителство, пожела си той по повод идващия политически кабинет, който трябва да поеме щафетата.

От думите на Близнашки стана ясно още, че служебното правителство подготвя редица законопроекти, които не търпят отлагане и те ще бъдат внесени в новото Народно събрание. Първа точка от дневния ред на новия парламент трябва да е за актуализацията на бюджета, защото само на тази основа може да се случи стабилизиране, за да не се прекратяват плащанията, категоричен бе премиерът.

Той изрази надежда, че следващото правителство ще продължи създаването на устойчив модел на пенсионна реформа. Работи се и по темата за анализ на предстоящия бюджет за 2015 г., стана ясно още от изявлението на Близнашки. Това, което зависи от нас, ние го правим, за да няма прекъсване в работата на правителството по тези въпроси, увери служебният премиер.

Не би ми се искало да има повече протести, време е да влезем в устойчив ритъм, цяла Европа го очаква от нас. Дано следващото силно политическо правителство започне с твърда крачка, пожела си Близнашки, запитан дали отново би влязъл в ролята на протестиращ при встъпването на нов кабинет.