Безработни младежи ще чистят боклуците около ГКПП в Добричка област

Реализацията на проектите се очаква през 2015 г.

Безработни младежи ще се включат в поддържането на районите около ГКПП-Йовково, ГКПП-Дуранкулак и новопостроения ГКПП-Северняк. Това предвиждат проекти на общините по регионални рограми за заетост, съобщиха от областната управа. За шестте проектни предложения, одобрени от Областната комисия по заетост, е необходим ресурс от над 2 007 000 лева, като на работа през 2015 година могат да бъдат наети 488 хора без препитание, съобщава БТА.
В община Генерал Тошево се предвижда най-младите безработни да се включат в подреждане, архивиране и почистване на книгохранилищата в читалищните библиотеки. През следващия
туристически сезон цялата плажна ивица в община Шабла всеки ден ще бъде почиствана, наетите на работа ще се грижат и за градския парк, за спортни площадки в селата Езерец, Крапец и Дуранкулак.
Безработни ще помагат в археологическите разкопки на късноантичния град Залдапа край село Крушари. В община Тервел ще бъдат наети и хора без работа над 50-годишна възраст, които ще
произвеждат пролетно-есенен разсад в общинския разсадник. На централния градски площад "21 септември" и алея "Ехо" в Балчик ще бъдат оформени нови зелени площи и цветни лехи с подкрепата на регионалната програма за заетост. За поддържането на общинската пътна мрежа в Добричката община 10 безработни младежи ще бъдат обучени по професията пътен строител.
Общинските проекти ще бъдат предложени за включване в Националния план за действие по заетостта през 2015 година, посочиха от областната управа.