Внимавайте с привидно изгодните сделки за саниране на сгради!

Алармират от полицията в Силистра

В районното управление „Полиция” в Силистра зачестяват сигнали на граждани, станали жертва на некоректни изпълнители на ремонтни дейности и саниране на сгради, алармират от ОД на МВР, пише paralel44.com. Около 10 са случаите за последния месец, при които граждани са се оказали въвлечени в изключително неизгодни сделки за изолация на домовете им. Както при телефоните измами, потърпевши отново са предимно хора от третата възраст.
Каква е схемата? Мъже, представящи се за работници от строителни фирми, предлагат изгодни на пръв поглед оферти за саниране на частни жилища и след като се договорят със собствениците, започват работа. На даден етап от строителната дейност обаче се оказва, че договорената цена всъщност е за кв.м, а не за цялата площ на санирания обект. Така собствениците се оказват въвлечени в изключително неизгодни сделки, превишаващи в пъти реалните стойности на извършваната дейност. Известни са и случаи, при които последват заплахи и изнудвания от страна на строителите за издължаване на договорените суми.
За да не попаднат в подобни схеми гражданите трябва да имат предвид, че устните договорки с подобни „строители” крият големи рискове. Представянето на пълномощни и сключването на договори също следва внимателно да се провери, защото нерядко те се оказват недействителни.
За извършване на ремонтни дейности и саниране на сгради най-добре е гражданите да се доверяват на утвърдени строителни фирми. Приемането на оферти с цени, значително по-ниски от пазарните, крие значителни рискове.