България е на 38-мото място в света за правене на бизнес

Сингапур и Нова Зеландия държат първите места

 България е на 38-о място в класацията на най-добрите държави за правене на бизнес. Подредбата е на Световната банка и в нея са включени 189 страни, съобщи Би Би Си.

От балканските държави преди нас са само Черна гора и Македония, съответно на 36-о и 30-о място, но страната ни изпреварва Румъния и Турция. На първо място се нарежда Сингапур, а на второ - Нова Зеландия. Хонконг заема трета позиция. Държавите са оценени според това доколко лесно фирмите успяват да правят бизнес там.

В Топ 10 попадат още Дания, Южна Корея, Норвегия, САЩ, Великобритания, Финландия и Австралия, а Германия е поставена едва на 14-о място. В дъното на класацията са Еритрея, Либия, Централноафриканската република и Южен Судан.

В класацията на Световната банка са взети предвид критерии като необходимо време за започване или закриване на бизнес, за получаване на разрешително за строеж и за плащане на данъци в най-големия бизнес град в страната.

Класацията остава много сходна с миналогодишната, коментират от Световната банка, като допълват, че икономиките в Топ 20 продължават да подобряват регулаторната си среда за правене на бизнес.