ПУ домакин на дискусия "25 години свободна България"

Мисия Пловдив

30-10-2014, 10:59

Снимка:

ПУ

Автор:

plovdiv.utre.bg

Всичко от Автора

Инициативата е насочена към поколението, родено след 1989 г.

Пловдивският университет "Паисий Хилендарски" ще бъде домакин на публичната дискусия на тема "25 години свободна България", която ще се проведе на 31 октомври. Събитието по инициатива на Атлантическия клуб в България, фондация "Софийска платформа" и фондация "Фридрих Науман", а съорганизатор за Пловдив е Студентският съвет на ПУ "Паисий Хилендарски".
Дискусията ще се проведе от 11:00 до 13:00 ч. в Аудитория 6 на Ректората на висшето училище на ул. "Цар Асен" №24. Тя е част от инициативата "25 години свободна България" под патронажа на президента на Република България Росен Плевнелиев, като в нейните рамки ще се проведат общо 5 публични дискусии в 5 университетски града в България. Останалите населени места са Благоевград, Бургас, Велико Търново и Русе.
Някои от най-интересните лектори и участници в дискусиите ще бъдат поканени за участие в Международната конференция в рамките на инициативата "25 години свободна България", която ще се състои в София на 11 и 12 ноември.
Амбицията на тази инициатива и съпровождащите я подинициативи е с отбелязването на 25-ата годишнина от началото на демократичните промени, да се направи още една крачка към възстановяването на доверието в българското общество, което рядко е било толкова поляризирано, а политическият дебат толкова лишен от база за национално съгласие по ключови въпроси, коментираха от фондация "Софийска платформа". 
Разграничаването на демократичните ценности и принципи от реалностите на антихуманния комунистически режим е от фундаментално значение за всички нас, без значение дали гледаме към миналото или в бъдещето, къде стоим в политическия спектър, какъв е социалният ни статус, какви са доходите ни и начинът ни на живот, коментират още инициаторите.
Провеждането на представително проучване на социо-политическите нагласи и оценки за промените, започнали през 1990 г. на българските граждани, ще служи като отправна точка за начало на дискусията относно прехода. 
В анализа ще се търси общото и различното в нагласите на разлоичните поколения. Въпросите в проучването ще стъпят върху сходни изследвания проведени през 2002, 2006, 2008 година, ще са структурирани около въпроси като: Какво си спомняте от България преди 1989? Какъв щеше да бъде животът днес, ако Народна Република България все още съществуваше? Какво е най-лошото/на-хубавото нещо, което се случи на България през последните 25 години?
Над 100 събития в страната и чужбина ще се проведат под знаменателя на "25 години свободна България". Много от тях са популярни формати, достъпни за всеки гражданин като концерти, кинопрожекции, изложби, публични дискусии, телевизионни и радио формати.
Голяма част от усилията на инициативата са насочени към младото поколение, родено след 1989 г. Серия от открити уроци, както и час на класния ръководител ще бъдат посветени на темата преход. 
Предстоят и няколко конференции с участието на историци и политолози за периодизиране на прехода. През ноември месец предстои международна конференция с участието на настоящи и бивши политици от България и Европа относно мястото на българския преход в Централна и Източна Европа и значението му за страните съседки на България, които не са членове на НАТО и ЕС, но преминават през сходни политически трансформации. 
Инициативата няма завършек през 2014 г., тъй като датите, свързани с годишнината продължават и в 2015 г., потвърдиха организаторите - фондация "Софийска платформа".