Сблъсък между юристи и ЕВН за такса "тръби"

Животът

30-10-2014, 11:05

Снимка:

manager.bg

Автор:

plovdiv.utre.bg

Всичко от Автора

Над 600 души вече са потърсили помощ от Сдружението за правна помощ в Пловдив

Такса "сградна инсталация” остава, пише Марица в днешния си брой. Парите продължават да се дължат. Това заяви вчера говорителят на ЕВН Петър Костадинов. Той допълни, че въпросът за заплащането на този налог е уреден в Закона за енергетиката. Когато вие сте собственици на един апартамент от сграда, със съседите си дължите разходи по общите части. Същото е и със сградната инсталация, каза Костадинов. Позицията на ЕВН е по повод на изявление на адвокати от Сдружението за правна помощ на потребителите, че таксата отпада от 24 юли т.г. след директива на ЕС.
Една директива задава посоката, но дава свобода на всяка една държава как да я въведе в своето законодателство. В Закона за защита на потребителите няма изричен текст, който засяга сградната инсталация, допълни Костадинов. Според него казусът, представен предния ден, е "мнението на група юристи” по темата, а обявеното право на отказ от такса "сградна инсталация” е сензационно поднасяне на темата, което заблуждава клиентите.    
Над 600 души са атакували вчера телефоните и офиса на Сдружението  за правна помощ, за да питат как да се откажат от досадната такса. Адвокат Димитър Деков цитира член 62 от Закона за защита на потребителите, който дава възможност на хората да подават заявление до Топлофикация, за да спрат да плащат и такса. Той допълни, че заедно с колегите си адвокати са готови да завеждат и дела от името на клиентите, ако се стигне до сблъсък с ЕВН.