Кой се опитва да се възползва хищнически от ситуацията около КТБ ?

Вера Христова: Цветан Василев и БНБ са престъпна група, към тях сега се присъединява и Прокопиев

Един милион българи ще пострадат заради това, че Централна банка не си свърши работата и не се опита да направи оздравителен план за КТБ.  Това заяви пред Bulgariautre.bg Вера Христова д-р по икономика,  председател на Сдружението на експертите „Ние гражданите“ в група КТБalive.

500 хиляди български граждани ще са директно потърпевши. 293 хиляди са клиентите на банката, 100 хиляди души ще бъдат засегнати, защото ще останат без работа, тъй като дейността им е под риск. Да не говорим зда членовете на техните семейства.
Виновните трябва да бъдат разследвани не от Градска прокуратура, а от специализирана прокуратура. Това е организирана престъпна група -Цветан Василев и БНБ. А сега към тях ще добавим и Иво Прокопиев. Той хищнически иска да се възползва от ситуацията, каза Христова.

Начинът, по който действа Централна банка и по който обезцени активите на КТБ е беззаконие. Това е безпрецедентно. В банката има активи за 9,8 милиарда лева и ние имаме свидетелства кои предприятия са получили  обезценка 0 на активите си, въпреки заложени акции и дялове.
Беззаконие е и тази коалиция, която се появява негласно между Реформаторския блок и кръга „Капитал“ на Иво Прокопиев, който чрез подставени лица изкупува цесии, за да може да придобие активи. Този измамник и крадец цял живот от това е забогатявал. И при предишната власт, под другото название на Реформаторския блок,  получи почти безплатно от държавата всички активи, които притежава.

Ние няма да останем безмълвни. Цялата група КТБalive ще направи митинг и той ще започне половин час преди митинга на кръга „Капитал“.
Вчера на заседанието на бюджетната комисия в парламента БНБ потвърди заявени цесии за 600 милиона. Тези хора се страхуват и са ги заявили. Има още 400 милиона поне, които са подписани и които ще се предявят евентуално при фалит. Представете си на стойност 13% средно, така както са обезценили активите, колко хора ще забогатеят за една нощ.

Това, което парламентът се надяваме да реши, дава възможност за оздравяване без участието на една стотинка. Това е заемен капитал ако банката участва в рекапитализацията. Това е капитал, който тя ще си върне с печалби, когато банката ще заработи след три или пет години. Това е цивилизованият европейски модел, за да не загуби държавата огромни суми, подчерта Вера Христова.

Самата БНБ вчера потвърди, че спадането на БВП в резултат на КТБ за тази година до края на годината е 0,5%. Ние ще бъдем под 1%. А нашият модел показва, че следващата година спадът в БВП ще е 1,8 процента и след още 12месеца - 2%. Кумулативно 4% спад на вътрешния продукт имаме за по-малко от две години.  Това е безобразното - да не се даде възможност ако има акционери, които са готови да инвестират в държавата,  да се стартира банката, която веднага ще промени показателите. Изкуствено нагласените показатели, защото поведението на кредитополучателите  и добри и не толкова добри се променя когато банката е затворена.
Когато е отворена те работят и изплащат. Сега чакат ако може по-евтино да си платят кредитите, а пък други да придобият активите, каза още Христова.