Васил Щонов: Има вероятност топлофикациите да заработят с мазут

Това ще стане ако теглим повече от 4.1 млн. куб метра газ на ден от Чирен

В Чирен има 480 млн. кубически метра газ. Има кризисен план, а Кризисният щаб съвещава постоянно. Това заяви служебният министър на икономиката, енергетиката и туризма Васил Щонов, предаде „Фокус”. 

„Ако започнем да теглим повече от 4.1 млн. куб метра на ден, влиза първа стъпка на кризисния план и част от топлофикациите започват работа на мазут”, увери министър Щонов.

По отношение на задълженията на топлофикациите, той обясни, че са различни, но най-голям длъжник е „Топлофикация София” ЕАД.

Щонов добави, че за срокове и стабилизиране на финансовата система в енергетиката, става дума за период от 2 – 3 години. Той направи и съпоставка между НЕК и „Булгаргаз”.

„Той купува газта на една цена и я продава на по-ниска от тази, която купува. Като се добави това нещо, че топлофикациите не си плащат на време, там се открива още една дупка и това е един от проблемите, с които се справяме”, подчерта Васил Щонов.

„Няма да оставим хората на студено”, увери служебният енергиен министър и допълни че няма да има последствия за потребителите, защото „Булгаргаз” ще продължи да доставя газ, но те също са в правото си да работят с техните клиенти.

„В последните дни сме провели разговори с голяма част от топлофикациите. Идеята е да се осигури навременно плащане, за да може „Булгаргаз” да има достатъчно средства да осигури тези доставки, но прекъсване няма да има”, добави той.

Щонов обясни, че „Булгаргаз” има търговски взаимоотношения с топлофикациите, а почти всички топлофикации дължат пари на „Булгаргаз”.

„Те трябва да си платят тази газ, за да може тя да бъде доставена”, коментира той. Щонов подчерта, че на „Булгаргаз” му трябват пари да плати тази газ авансово на Русия. 

„Ние винаги си плащаме за газта, която идва от Русия и не може „Булгаргаз” да дава оборотен капитал на тези топлофикации”, заяви Васил Щонов. Той обяви, че задълженията на топлофикациите са различни, но става въпрос за десетки милиони лева.