И от "Подкрепа" изразиха притеснение за загубите на държавния ТЕЦ 2

"Марица-изток 2" очаква годишнa загубa от 30 млн. лв.

Лошото финансово състояние на държавната ТЕЦ "Марица-изток 2" разтревожи и КТ "Подкрепа". През тази седмица от ръководството на КНСБ съобщиха, че към 30 септември топлоцентралата отчита загуби в размер на 17 млн. лв. и ако не бъдат взети спешни мерки може да се стигне в края на годината до ограничаване производството на електроенергия и до рязко намаляване на количествата изкупувани въглища.

Според числата, обявени от синдикатите, от началото на годината до края на  септември 2014 г. общото намаление на приходите на централата е с близо 89 млн. лв. спрямо същия период на миналата година. Причините са основно в по-малкото приходи от студен резерв, разполагаема мощност и услуги към енергийната система.
Само от намалението до 400 мегавата на студения резерв, който централата поддържа приходите на държавната централа са паднали със 71.4 млн. лв. спрямо деветмесечието на миналата година според ръководството й.
За да бъде преодоляна ситуацията, от държавното дружество настояват то да бъде поставено в равни условия с останалите играчи на пазара - двете американски централи в комплекса "Марица-изток", ВЕИ и когенерационните мощности, които получават преференциални цени за произведената електроенергия.
За Михаил Михайлов, областен координатор на КТ "Подкрепа" Стара Загора, един от важните въпроси в случая е да се изясни защо ЕРП-тата, които продават електроенергията печелят, а производителите – мините и ТЕЦ-овете, са на загуба.