Хайнц Фишър: Необходимо е изграждането на „Южен поток”

Австрия ще подкрепи българската кандидатура в Съвета за сигурност в ОН

Необходимо е изграждането на „Южен поток“, за да се постигне дизерфикация на доставките на газ в Европа. Това каза на брифинг австрийският президент Хайнц Фишър в „Гербовата зала“ на Президентството на Република България, предаде „Фокус“. 

„Очакванията ни са, че ще се постигне едно разумно решение. Австрия и България имат много добри отношения и в културната област. Австрия ще подкрепи и българската кандидатура в Съвета за сигурност в Обединените нации“, заяви Фишър. 

По отношение на проблема с бежанците австрийският президент коментира, че и България, и Австрия са държави, които ще продължат да приемат бежанци. „Това е проблем, който не може да бъде решаван в отделни държави. Трябва да има една общоевропейска позиция и да е съобразена самата възможност на самата държава да поема бежанци, но трябва да има и едно справедливо разпределение на потока от бежанци. Мисля, че отделните държави трябва да могат да действат на национално равнище, за да се справят с бежанския поток и в Австрия има интересна дискусия по този въпрос“, посочи Фишър. Той добави още, че ЕС има задължения спрямо схемата за разпределяне на бежанци.

„Споразумението от Дъблин много правилно постановява, че не могат бежанците да бъдат свободно разпределяни в отделните държави. Надяваме се броят им да намалява“, каза още Хайнц Фишър.

Той уточни, че Австрия е подкрепила избора на новия председател на ЕК. „Ние подкрепяме всички новоизбрани висши представители на ЕС. Радваме се, че съставът на комисията беше одобрен и пожелаваме на новата комисия успешен старт, защото работата й е в наш интерес“, допълни Фишър.