Жозе Барозу предаде властта на Жан-Клод Юнкер

След 10 години начело на ЕК, Барозу се оттегли

Председателят на Европейската комисия Жозе Барозу предаде днес на символична церемония "властта" на новоизбрания председател Жан-Клод Юнкер, предаде bTV.

Формално комисията на Барозу е на власт до утре в полунощ, а комисията на Юнкер встъпва в длъжност на 1 ноември.

Барозу определи двата си мандата начело на ЕК в последните 10 години като "изключителни", с големи трудности, но и твърде важни в политически план, а и за него лично.

„Успяхме да намерим изход от невижданата криза, заплашила Европа и поставила на изпитание устойчивостта на еврото и на ЕС”, обобщи той.

Барозу уточни, че ще бъде на работа и утре, тъй като очаква подписването на дълго договаряното под егидата на ЕК споразумение между Русия и Украйна за доставките на газ, като с това даде пример как екипът му работи до последно за благото на всички.

„Периодът на председателството на Барозу съвпадна с изключително труден, решителен, жизненоважен момент за ЕС”, посочи в своето слово Жан-Клод Юнкер. „Има неща, които са по-големи и важи от нашите собствени биографии, и Жозе успяваше, когато е необходимо, да нарече нещата с действителните им имена”, коментира той.

Днешната церемония по "предаването на властта" премина емоционално, а Барозу бе изпратен с продължителни аплодисменти от присъствалите досегашни служители на ЕК.

Преди това Юнкер откри черно-бял портрет на Барозу, поставен в "алеята на славата" в централата на комисията, където са снимките на останалите досегашни председатели на институцията.

Жозе Барозу застана начело на ЕК на 22 ноември 2004 г. и бе нейният единадесети председател.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"