Взимаме нов дълг от над 4 млрд. лева

Няма да удържим бюджетния дълг под 3%, алармира Менда Стоянова

Приходите в бюджета ще бъдат с 1 млрд. лв. лв по-малко от това, което е заложено в него.

Това заяви председателят на временната парламентарна бюджетна комисия Менда Стоянова, която заедно със своите колеги от другите парламентарни сили и членове на комисията бяха във финансовото министерство на работна среща.

В същото време разходите са с 500 млн. лв. по-високи, които определят 1.5 млрд. лв. по-голям дефицит от заложения от кабинета Орешарски. Това налага нова емисия дълг, която обаче ще е с размер от над 4 млрд. лв.

Припомняме, според актуализацията на бюджета, внесена от служебното правителство допълнителният държавен дълг трябва да възлиза на 4.5 млрд. лв.

Според Стоянова е по-добре държавата да емитира дълг, който да предостави като заем на фонда, който с течение на времето да върне парите, като дори прибави към тях и лихва. Друг положителен елемент при емисия на дълг от държавата, а не от фонда е, че държавата ще може да привлече средства на по-ниска лихва.

По думите на Стоянова, бюджетният дефицит няма да може да бъде удържан под 3%, като по този начин най-вероятно ще се стигне до свръх дефицит и санкции от страна на ЕС.

Тя отново не подкрепи мнението на Ивайло Калфин, който заяви, че може дефицитът в бюджета да се ограничи до 3%. За да се случи това, трябва някъде да не платим, а това няма как да бъде прието политически, заяви Стоянова.

Новите данни за изпълнението на бюджета са показали, че дупката в него от 1,2 млрд. лева е спряла да расте, разясни Ивайло Калфин.