Руски самолети, летящи над Черно море, вдигнаха НАТО на крак

ЕС готви нови санкции

Руски бойни самолети, летящи над Черно море, Балтийско море и Северно море, вдигнаха под тревога НАТО, съобщиха световните агенции. От организацията съобщават, че през последните дни са идентифицирани четири групи руски военни самолети, пише "Монитор".

НАТО каза, че не е имало нарушаване на въздушното пространство на алианса, за разлика от миналата седмица, когато руски шпионски самолет за кратко навлезе в Естония, но отбеляза, че толкова голям брой полети за един ден са рядкост през последните години.

Най-големите маневри

са били засечени в сряда сутринта, когато четири стратегически бомбардировача Ту-95 са прелетели над Норвежко море, придружавани от четири самолета цистерни. Те са били проследени от норвежки изтребители Ф-16. После шест от самолетите са се отправили обратно към Русия, а два Ту-95 са тръгнали на юг над Северно море, където са били прехванати от британски изтребители „Тайфун”. По-късно португалски Ф-16 са ги засекли в Атлантическия океан, откъдето те са поели към родината си.

При друг случай два Ту-95, придружавани от два изтребителя, са били прехванати от турската авиация над Черно море.

Седем руски самолета са били засечени във вторник и сряда над Балтийско море. В тяхното проследяване първия ден са се включили германската и датската авиация, както и самолети от нечленуващите в НАТО Швеция и Финландия, а на следващия ден португалски Ф-16 са засекли подобна група изтребители и бомбардировачи.

От Алианса изтъкват, че предприетите от военните самолети на организацията действия са част от стандартна процедура, когато неидентифицирани изтребители навлязат във въздушното пространство на НАТО. Въпреки това обаче подобни полети са потенциален риск за гражданската авиация, имайки предвид, че полетите са били извършени без предупреждение. Това означава, че авиационните администрации не могат да забележат тези полети и да гарантират, че пътнически самолети няма да попаднат на техния път.

Представител на Алианса е заявил пред Си Ен Ен, че най-вероятно става въпрос за руски учения и че от началото на годината е имало над 100 такива прехващания на руски самолети. Това е около три пъти повече в сравнение с 2013 г., посочва Ройтерс.

ЕС готви нови санкции

Ако Москва признае изборите в самопровъзгласените Донецка и Луганска „народна република” в Източна Украйна, това може да доведе до нови санкции, предупреди ръководителят на представителството на ЕС в Русия Вигаудас Ушацкас, цитиран от

Интерфакс. Постоянният представител на ЕС в Русия също посочи, че ситуацията в Украйна придобива характеристики на замразен конфликт, „от който не печели никой – нито местните жители, нито руснаците, нито отношенията на ЕС с Русия”.

Междувременно стана известно, че натискът на Запада се е отразил зле на руския оръжеен износ. От началото на годината Русия е продала оръжия и военна техника за 9,8 млрд. долара, констатира в. „Новие известия”, като цитира руския представител на парижкото оръжейно изложение „Евронавал 2014” Анатолий Пунчук. За сравнение миналата година Русия е продала в чужбина оръжия за 15,7 млрд. долара. Русия е прочута с това, че там „каквото и да конструираш, излиза автомат „Калашников”, но се оказа, че един от основните източници на валутни приходи за страната е доста уязвим за западни санкции, коментира вестникът.

Франция реши да забави „Мистрал”-ите

Франция обяви, че още не са изпълнени условията за предаването на първия от двата бойни кораба тип „Мистрал” на Русия, предаде Ройтерс. Така Париж опроверга появилите се съобщения, че Русия е получила покана да получи кораба на 14 ноември.

Условията за доставката още не са изпълнени, каза финансовият министър Мишел Сапен в интервю за радио Ер Те Ел. От думите му стана ясно, че условието е едно - „в Украйна да се създаде по-нормална ситуация, която позволява нещата да се успокоят”.

Руската агенция РИА Новости цитира по-рано думите на руския вицепремиер Дмитрий Рогозин, че Франция е изпратила покана на Русия да получи първия от двата хеликоптероносача „Мистрал” на 14 ноември. Според РИА Рогозин казал също, че вторият съд, който се строи във Франция по поръчка на Русия, ще бъде пуснат на вода същия ден, за да продължи дострояването му.