Министър Ангелкова: Третият метродиаметър е един от най-добрите проекти

По ОП „Транспорт” до края на 2015 г. остава да се усвоят около 1,5 милиарда лева

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Николина Ангелкова заяви, че третият метродиаметър е един от най-добрите проекти на ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура” 2014-2020.

Ангелкова отбеляза, че в проекта е включен целият трети лъч на метрото, а не само централната част.

„Това е един от най-добрите проекти на програмата. Вярвам, че неговите ползи се виждат в София”, отбеляза транспортният министър.

Ангелкова посочи, че по ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура” 2014-2020 г. са заложени 1,9 милиарда евро, а националното съфинансиране е 15%.

„Първи приоритет е довършването на автомагистрала „Струма”. Лот 3 в частта Кресненско дефиле предвижда изграждане на 15 км тунел – изключително сложно съоръжение“, коментира тя.

„Изключително съм благодарна на разбирането на ЕК, че ни допуснаха да оценим и алтернативен вариант, за който предстои да се види дали ще се окаже еколосъобразен. Работата по тунела не е спряла и няма да спира. В началото на 2016 г. ще знаем кой от двата варианта ще бъде реализиран”, заяви министър Ангелкова.

Други основни проекти, които ще бъдат включени в ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура” 2014-2020, са автомагистрала „Хемус”, която е централен европейски коридор, и изграждането на тунела под връх Шипка.

Николина Ангелкова каза още, че по ОП „Транспорт” 2007-2013 г. до края на 2015 г. остава да се усвоят около 1,5 милиарда лева.

„До края на 2014 г. няма да загубим никакви средства по програмата”, увери тя, предава „Фокус“.