Френски експерти консултират проекта за Небет тепе

Мисия Пловдив

31-10-2014, 17:37

Снимка:

plovdivbg.info

Автор:

Петя Радославова

Всичко от Автора

Част от екипа беше на посещение в Пловдив

Проектът "Небет тепе - сцена на вековете", който предизвика остра полемика сред гражданите и браншовите общности в Пловдив, ще бъде консултиран с експерти от Франция, ангажирани с културно-историческото наследство.

Това стана ясно по време на среща на председателя на пловдивския Общински съвет арх. Илко Николов с част от екипа, участващ в проекта "Модерният град и съхранение на националната идентичност". Разработката касае траен модел за съхраняването, реабилитацията и социализацията на архитектурните културно-исторически паметници в условията на днешното и бъдещото развитие на градовете.

Арх. Николов запозна сенатор Ив Дож, съветник към Центъра за опазване на недвижимото културно наследство ЮНЕСКО, и арх. Ален Маринос, генерален инспектор за архитектурното наследство към Министерството на културата и комуникациите на Франция, със ситуацията около проекта за Небет тепе.

Притеснението и на гражданите, и на експертите е във връзка с международно утвърдените принципи при реставрацията и експонирането на археология, заяви арх. Николов. Трябва да бъде намерен точният баланс, който да гарантира опазване на културното наследство на Небет тепе, като не се допуска бутафорно възстановяване на археологическите структури, което може да унищожи тяхната изключителна автентична стойност. Арх. Маринос изяви желание да прегледа проекта. "Няма универсален метод за решаването на подобни казуси. Трябва да се вземат под внимание всички гледни точки, но в крайна сметка само експерти могат да предложат адекватното решение", коментира арх. Маринос.

По време на срещата гостите се запознаха и с проекта - победител в конкурса за площад "Централен". "Международното жури, в което взех участие и аз, класира проекта на студио FORA заради концептуалното решение, което е предложено. Разбира се мащабността на целия проект изисква той да бъде извършван на етапи", обясни председателят на Общинския съвет в Пловдив.